суботу, 15 квітня 2023 р.

 

"Писанок веселий візерунок. Воскресіння Божого дарунок!"

Майстер клас.

Котилася писаночка з гори на долину,

Прикотилась прямісінько до нас у гостину,

А за нею йде Великдень, несе білу Паску,

Дзвонить в дзвони, всім дарує радощі і ласку.

Відчиняймо воротонька, гостоньків вітаймо,

"Христос Воскрес!" усі разом, мерщій заспіваймо!

    Великдень – це найбільше релігійне свято, яке відзначають навесні. У цей день, згідно з християнською легендою, воскрес Ісус Христос після того, як його було розіп’ято на хресті. Це чудо символізує звільнення від гріхів для віруючих людей. У народному уявленні це свято оновлення землі та природи. Українці дуже люблять Великдень і готуються до нього наперед. Відроджують та свято бережуть свої національні традиції, до свята прибирають будинок та накривають святковий стіл, на який обов'язково ставлять фарбовані яйця та здобні паски.  Ці традиції особливо хочеться передати та донести юному поколінню.

    Великодні свята насичені звичаями. Одним  із таких є фарбування яєць. В залежності від стилю фарбування бувають писанки, крашанки, крапанки, дряпанки, тощо. Найпростіше - пофарбувати яйця в розчині з додаванням харчових барвників або наклеїти спеціальні наклейки. Але ж інколи хочеться якоїсь оригінальності чи то, навіть, більш святкового декору. Одним з багатьох стилів прикрашання великодніх яєць є декупаж.

   Такою технікою  скористалися запрошені родини з числа внутрішньо переміщених осіб – це родина Попових та Стрілець, які завітали на майстер клас з розпису великоднього яйця.  Вони мали змогу не лише дізнатися  про історію української писанки, символіку кольорів, орнаментів та найбільш  поширені  техніки писанкарства , але й за допомогою техніки  декупажу  яєць створити власноруч оберіг, який на згадку забрали з собою та покласти до великоднього кошика щоб освятити в храмі.

   Тож шановні друзі від душі вітаємо із Пасхою – світлим християнським святом! Чудо Воскресіння об’єднує всіх нас вірою у перемогу світла над темрявою. Бажаємо нам усім, щоб сонце Перемоги і Миру зійшло над Україною!!!


 






   






Немає коментарів:

Дописати коментар