субота, 29 червня 2024 р.

 

Літературне занурення

Діти - се наш дорогий скарб, се наша надія, се -молода Україна...                                  Олена Пчілка.

     29 червня виповнюється 175 років від дня народження – Олени Пчілки (Ольги Петрівни Косач; у дівоцтві – Драгоманова) . Людина з широким світоглядом. Олена Пчілка була яскравою зіркою української культури, поетесою, прозаїком, драматургом, перекладачем, критиком, редактором, педагогом, мамою – Лесі Українки.

    Народилася в Гадячі — мальовничому містечку на Полтавщині — в родині небагатого поміщика Петра Якимовича Драгоманова. Вдома отримала початкову освіту. Батьки прищепили їй любов до літератури, до української народної пісні, казки, обрядовості. Згодом закінчила одну з найкращих установ того часу - Київський зразковий пансіон шляхетних дівчат. Жила у брата Михайла Петровича Драгоманова – відомого вченого-історика, літературного критика, фольклориста і громадського діяча. У пореволюційний час найяскравіше виявляє свій талант, як дитяча письменниця. Плідно працює у царині дитячої драматургії: створює 12 п’єс для українського дитячого театру. 

    Значний внесок зробила в розвиток дитячої літератури, вона написала й видала багато віршів, п’єс, казок, розповідей для дітей. Серед кращих можна назвати такі твори письменниці, як «Сосонка», «Снігур та Щиглик», «Метелик», «Збентежена вечеря», «Дивна хатка», «Гарбузова родина», а також – п’єси для дітей, що ставилися на аматорських сценах: «Казка Зеленого гаю», «Щасливий день Тарасика Кравченка», «Киселик», «Скарб», «Мир миром», «Кобзареві діти» та інші.

    1991 року видавництво „Веселка” заснувало літературну премію імені Олени Пчілки на відзначення кращих українських книжок для дітей.

     У філію №15 Мацківська сільська бібліотека завітали діти на літературне занурення під назвою «Скарбниця творчості для дітей. Олена Пчілка» щоб краще дізнатися про дитячу письменницю, послухати її твори, казки, вірші, а також переглянути відеоматеріал про видатну особистість.


 





Немає коментарів:

Дописати коментар