неділя, 23 червня 2024 р.

 

Мозаїка народних традицій

Ой цвіте на Україні красне літо

І  збирають чорноброві в гаю квіти,

В’яжуть стрічку й квіточку в стіжок,

На голівку одягають, як оберіг – вінок.

   Купальський  вінок – це справжнє диво нашого народу, адже кожна квіточка не лише прикрашала голову дівчини, а й слугувала обере¬гом, дарувала їй свою силу та вроду. Щоб сплести вінок, потрібно було знати властивості та символі¬ку кожної квітки. А напередодні свята Івана Купала майже всі дівчатка виплітають собі купальський віночок, який пускають на воду ворожать на свою долю.

Адже з 23 на 24 червня у 2024 українці вперше відзначатимуть Івана Купала  через перехід на новоюліанський календар, одне із найдавніших і найбільш улюблених в народі свят. Це час найкоротших ночей і найдовших днів, коли життєві сили природи досягають свого апогею, а за народними повір’ями, трави і квіти набирають найбільшої сили. У цей день Іоанн Хреститель освятив воду та прогнав злі сили. Вірили, що вранці разом із першим сонячним променем в оселю зазирає добра доля. Вона не обходила і того, хто пірнав у теплу, оповиту чарівними туманами купальську воду або хоч умивався нею.

  Вже ввійшло в традицію в с. Мацківці  виплітати віночки до Івана Купала. І діти вчилися  виготовляти із запашних квітів купальські віночки, бо «Віночок – символ купальського свята». У філії №15 Мацківська сільська бібліотека вони мали змогу ознайомитися із народознавчою виставкою «Купальські чари» із різними матеріалами про язичницьке свято його традиції, а ще дізналися про цілющі трави, квіти з яких виплітають вінок. Це свято символізує зв'язок людини з природою і перехід до літнього циклу. Купальська ніч магічна, бо ті трави, які зібрані на Івана Купала і сплетені у вінок, набувають магічної сили і протягом року оберігають родину та будинок.

   Тож знайомтеся з традиціями святкування нашого народу, та завітайте до бібліотеки.

    Вітаємо всіх із Купальським  святом!

Зберігаймо українські народні традиції! Бажаємо міцного здоров'я! Непохитної віри! Миру та Перемоги!

 



  



   






Немає коментарів:

Дописати коментар