неділю, 28 квітня 2019 р.


ВЕЛИКДЕНЬ—СВІТЛЕ СВЯТО!


    Жодне свято не приносить стільки радості та душевної теплоти, як Великдень — найвеличніше свято року, тому з ним пов’язана низка цікавих народних звичаїв. Всі дорослі, діти, підлітки намагаються не спати цілу ніч та ідуть до церкви. Всі чекають, коли задзвонять дзвони, щоб піти освячувати Великодній кошик. Паска – основний символ Великодня.  Рецепти випікання паски, секрети якої передаються із покоління в покоління.
   Писанка – найвеличніший  символ великодніх свят. Крашанки – це символ весни та зародження нового життя.
   Світле свято Паски збирає за столом всю сім᾽ю, тому кожна господиня прагне пригостити своїх рідних чимось смачненьким. Та важливу роль відіграє не тільки добре приготовлені страви, а й очищення душі і тіла від злих намірів.
    Своїм воскресінням Христос визволив людей від смерті, дав надію всім нам на вічне життя. Це свято є символом духовних          цінностей: милосердя, справедливості,  добра, справжньої віри та очищення від гріха. У цей день вітають один одного словами: Христос Воскрес! і відповідають: Воістину Воскрес!
                  

     І своїми рецептами смачних пасок, методами фарбування яєць та приготуваннями смачних страв, ділились члени клубу за інтересами «Дивоцвіт», що працює при Мацківській сільській бібліотеці. Виставку-експозицію «Великдень славить писанка велична!» підготували із духмяних пасок, що принесли гуртківці, а потім посмакували за чашкою чаю.
Тож шановні друзі на закінчення я хочу сказати:

З Воскресінням Христовим щиро Вас вітаєм!
Жити в радості й любові від душі бажаєм!
Запашною нехай буде Великодня Паска!
І до віку буде з Вами світла Божа ласка!
Хай Божа матір Вас охороняє,
А Дух Святий здоров'я посилає.
Господь дарує Ангела з небес!
- Христос Воскрес!
- Воістину воскрес!


Немає коментарів:

Дописати коментар