четвер, 26 квітня 2018 р.

ЧОРНОБИЛЬ: ТРАГЕДІЯ,ПОДВИГ І ПАМ'ЯТЬ!


 Подій могло б не буть цієї ночі,
 А скільки сили віддано й життів
 За те, що хтось там, десь там був неточний,
 За те, що хтось у чомусь поспішив.
 Чорнобиль – тільки лиш маленька віха
 Загрозливої для людей біди,
 Він є відлунням ядерного віку
 Й, можливо, в нім майбутнього сліди.

     День Чорнобильської трагедії — це чорний день в історії нашої Батьківщини. Він і зараз продовжує хвилювати людей, адже ця катастрофа фактично нездоланна, оскільки головним наслідком є радіація, незрима й відчутна.
Нажаль не всі річниці в нашому календарі позначені святковим червоним кольором. 25 квітня в Мацківському СБК відзначили 32-річницю Чорнобильської трагедії, вшанували ліквідаторів аварії на ЧАЕС.
    А також вклонились доземно  тим, хто у 1986 році своїми грудьми, своїм серцем закрили нас від тієї страшної  біди, невидимої смерті. На свято були запрошені голова первинної організації «Союз Чорнобиль» с. Мацківці Назарко Микола Петрович, староста Мацківського старостинського округу Засульської сільської ради  Дзюба Микола Антонович, чорнобильці села, вдови, учні школи  та односельці.
     Ведуча,  Алла Сень з почуттям звернулась до всіх присутніх, розповідаючи про ті страшні події, про вибух четвертого енергоблоку, Ніна Бобрик запалила свічу пам’яті та пом’янули хвилиною мовчання всіх тих, хто пішов за межу життя. Хвилюючими словами вітали учасники художньої самодіяльності та учні школи своїх односельців. Вірш «Чорнобильська волошка» зачитала Вероніка Дупір’як. До підніжжя стели Чорнобильцям поклали вінок Василь Лукаш та Іван Сень, а також відвідали могили односельцям чорнобильцям на кладовищі та поклали квіти.

    До слова були запрошені староста села Дзюба М.А. та голова Чорнобильської організації Назарко М.П., які із хвилюванням звернулись до всіх присутніх згадуючи ті дні та із хвилюванням розповів про поїздку до Прип’яті,  побажали всім міцного здоров’я, щоб не міліли ряди чорнобильців-побратимів, а також миру в Україні. А біля книжкової виставки жителі села мали змогу переглянути фото пожежників та прочитати поетичні рядки українських поетів про Чорнобиль.

  А в Мацківській сільській бібліотеці до чорнобильських днів розгорнута книжкова виставка «Отруйний полиновий дим—це пам'ять мертвим, біль—живим!» на якій представлені книги, періодичні видання, фото, документи, де читачі зможуть ознайомитись про причини та наслідки найбільшої в світі техногенної катастрофи.




Немає коментарів:

Дописати коментар