неділя, 8 вересня 2024 р.

 

Іван Котляревський – воскреситель українського слова.

   9 вересня ми святкуємо 255-річчя  від дня народження  видатного українського  письменника, поета, драматурга, зачинателя сучасної української літератури Івана Петровича Котляревського.  

Як день горить, як вітер хилить віти,

Як те, що є на світі доля й час,

Між нас тобі, поете, жити,

Як і між тих, що прийдуть після нас. 

Пройдуть віки, настане вічне літо,

І так, як ми, як з нами це було,

Над книжкою твоєї "Енеїди"

Нащадок схилить радісне чоло.

Як день горить, як вітер хилить віти,

Як зорі ті,  що світять для очей.

Земля все так же буде вдаль летіти

Й твоє ім'я сіяти між людей!             

    Ось такими пророчими рядками Володимир Сосюра висловив свою шану засновнику нової української літератури Івану Петровичу Котляревському і його безсмертній «Енеїді».

    Його творчість - справді епохальне явище у духовному житті українського народу. Нова тематика, гуманістичний пафос його творів,  висвітлення актуальних суспільних і морально-етичних питань, звернення до животворних джерел рідного слова, щедре використання багатих скарбів народної поезії характеризують новаторство автора, визначають його заслуги перед українською національною культурою.

   Котляревському, як і Шевченку, відводять особливе місце в розвитку української літератури. Обидва митці стояли біля її першоджерел. І якщо в поезії великого Кобзаря зазвучала душа українського народу, то справжньою енциклопедією українознавства стала поема Котляревського "Енеїда".

   До ювілею класика української літератури у філії №15 Мацківська сільська бібліотека експонується книжкова виставка одного автора «Безцінні твори Івана Котляревського», яка знайомить читачів із життєвим та творчим  шляхом великого письменника.



Немає коментарів:

Дописати коментар