вівторок, 6 липня 2021 р.


                                                Чари Купальської ночі 

В цей день Івана Купала

Даруйте радостей чимало:

Веселіться і гуляйте

Через вогнище стрибайте,

Та квіточки збирайте,

У  вінки їх заплітайте,

А для здоров’я постарайтесь –

У чистих водах покупатись!

         Івана Купала – це найколоритніше та найцікавіше свято. Свято Купала відбувалось в період, коли сонце піднімалось найвище над землею, давало найбільше тепла й світла, виявляло свою чудодійну силу для рослинного і тваринного світу. Вся рослинність нестримно росла, розцвітала, множилась.

Купальська ніч – чарівна ніч. Саме на це свято шукають цвіт папороті, щоб стати всесильним відуном, розуміти мову тварин, знаходити жадані скарби. У цю ніч ходить щастя по землі, а разом із ним – і темні лихі сили. У ніч під Купала господарі й господині в селі не спали, бо лихі сили могли заподіяти лихо в господарстві. Господар у стайні та на пасіці накидав полину, осикових гілок, а як смеркне обкурювали все чарівним зіллям. Ще вдосвіта люди йшли вмиватися джерельною водицею і набрати цілющої води у криницях, що освячується Волхвом.

  Народні прикмети стверджують: що велика роса на Івана Купала – буде врожай огірків та горіхів; Купальська ніч зоряна – вродять гриби; дощовий день на Купала – на неврожай хліба. Купальська ніч духовно єднає людину з природою, возвеличує побут, освячує почуття молодих сердець.


     З нагоди дня  Івана Купала Мацківська сільська бібліотека разом із будинком культури провели    майстер – клас по плетінню купальського віночка «Чари Купальської ночі». А у вечірній час всіх запрошуємо на театралізоване свято, та до смачного кулішу.

Нехай сьогоднішнє свято подарує вам нові думки, нові ідеї, враження та мрії. Нехай  Купало наповнить ваше життя свіжістю, як і цей прекрасний літній день. Веселого настрою, незабутніх емоцій, міцного здоров'я.

У ніч купальську, тиху запалимо вогонь

Щоби біда і лихо стояли осторонь

Добро, що є навколо, єднається в цей час,

Хай сила зла ніколи не опанує нас!

Бажаємо здоров'я і дітям, і старим,

Щоб лиш добро збувалось і вдача посміхалась,

Мов сонцем золотим!

Бажаємо щоб всі біди й негаразди обходили вас стороною, а святковий і веселий настрій панував у вашому житті постійно. Нехай любов, подарована в це світле свято буде по-справжньому щирою і взаємною. Вітаємо з днем Івана Купала!



 



Немає коментарів:

Дописати коментар