четвер, 21 січня 2021 р.

 

«Соборність. Виклик довжиною в століття.»


Де єдність - там воля, де єдність - там сила,

Там кривди лихої нема.  Хай мати-Вкраїна

Щаслива й красива у єдності всіх обійма.

                                                                                          В. Крищенко

    22 січня 1918 року перший український парламент – Українська Центральна Рада – Четвертим універсалом проголосив незалежність Української Народної Республіки. Через рік – 22 січня 1919-го – на Софійській площі урочисто проголосили об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в єдину Українську державу.

    Так склалося, що впродовж століть українці були позбавлені власної державності. Після більш як століття по ліквідації Гетьманщини територія України була поділена між двома імперіями.

    Вже в наші часи, 21 січня 1990 року, з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки Народний Рух України організував «живий ланцюг», що уособлював соборність нашої держави. Мільйони тоді ще радянських українців узялися за руки від Києва до Львова, відзначаючи цей День. 

    Відтоді в Україні «живі ланцюги» створювалися неодноразово, символізуючи єдність (соборність) українського народу, а День Соборності наразі відзначається на державному рівні вже щорічно.

    В Мацківській сільській бібліотеці до дня Соборності розміщена патріотична полиця «Соборність. Виклик довжиною в століття» на якій розміщені книги та документи приурочені 102 річниці.


    Тож на даний час українці  змушені відстоювати цілісність своїх кордонів. Крим та тимчасово окуповані території Донецької і Луганської областей – це Україна. І ми віримо, що на цих землях обов’язково буде відновлено український суверенітет, а наша країна знову стане цілою та неділимою.

А також до вашої уваги відеоролик «Разом з власної волі 1919 року



Немає коментарів:

Дописати коментар