суботу, 4 липня 2020 р.


КУПАЛЬСЬКИЙ     КНИЖКОВИЙ    ВІНОЧОК

   
    З 6 на 7 липня українці традиційно святкують Івана Купала, яка здавна вважається святом молоді та кохання. 
    Традиційно в ніч на Івана Купала по всій території України проходять магічні дійства. Неординарні купальські обряди – стрибання через вогнище, плетіння вінків, ігрища та хороводи навколо ляльок-опудал – здавна знаходять прихильників серед українського народу. Чимало з них сьогодні залишаються нерозгаданими. Молодь виготовляє спеціальні ляльки-опудала Купала та Марени та традиційно "хоронить" їх – спалює або топить.

      Очищення вогнем та водою має важливе значення в купальській обрядовості. Вогонь розпалюють ввечері та підтримують полум'я аж до ранку. Стрибки через купальське вогнище супроводжуються примовляннями та ворожіннями «на силу, на здоров'я, на красу, на врожай». Святковим ранком усі мають скупатися у цілющій воді.
     Згідно з народними легендами, в ніч на Купала розквітає папороть. Той, хто знайде цю квітку, той буде всемогутнім і заволодіє всіма багатствами землі. Але дуже нелегко знайти цвіт папороті, бо його оберігає «нечиста сила», лісові мавки, які теж прокидаються в цю ніч та бродять лісами та гаями, лякаючи шукачів щастя.
      Існує повір'я, що на Івана Купала здійснюються будь-які бажання. "У цей день дуже сильна енергетика, небо відкрите для прохань", - каже езотерик Тимофій Вольф. 


    До свята Івана Купала в Мацківській сільській  бібліотеці оформлена виставка-інсталяція «Купальський книжковий віночок!», де кольоровими барвами виграє книжковий віночок та вінок з декоративних квітів.


Немає коментарів:

Дописати коментар