середу, 31 січня 2018 р.

                            ВОЛІ НАРОДНОЇ ДЗВІН


Кров навколо!.. Мертві люди!
Жах страшний спирає груди…
Чуєш? Стогін чийсь несеться!
Смерть упилась і сміється,
Бенкетує без упину, і ковта криваву слину…
 Микола Струмок.

      Бій під Крутами  став національним символом для десятків поколінь борців за свободу та незалежність. 300 українських юнаків-добровольців виступили на захист Української Народної Республіки і прийняли на засніженому чернігівському полі нерівний бій із майже п'ятитисячною більшовицькою армією. Вони показали приклад мужності, відданості і незборимості духу.



   29 січня, по всій Україні  Героїв Крут вшановують уроками патріотизму та годинами пам'яті. Мацківська сільська бібліотека теж приєдналася до цієї події. У бібліотеці оформлено тематичну викладку літератури «Крути. Герої Крут-ніхто не забутній!», яка дає можливість ознайомитися з документами із фондів бібліотеки. 
      Історична година «Волі народної дзвін»  відблася у фойє сільського будинку культури з активними читачами села, присутні згадали події, що відбувались 100 років тому на станції Крут, продивились відео- презентацію  «Битва під Крутами», а Ольга Сагайдак зачитала «Молитву» Лесі Храпливої, і вшанували загиблих хвилиною мовчання.  Наприкінці заходу  запалили свічку пам'яті. На будинку культури був приспущений прапор України в пам'ять про битву під Крутами. Не можна викреслити з памяті людської той безсмертний подвиг юних студентів, що захищали українську державність поклавши на її вівтар найцінніше - власне життя.




Немає коментарів:

Дописати коментар