неділю, 8 жовтня 2017 р.

            Сталінські репресії на Україні.
       На цьому дні відзнака чорна,
       Щоб нагадати нам щемливо,
       Про літ страшних жорстокі жорна 
       Ілюдських доль нелюдське мливо.
       Невинних жертв репресій гори
       Ледь-ледь встигали закидати,
       Тож приспустіть в цей день прапори,
       Щоб про катівню нагадати.
     В цьому році вся Україна відзначає 80-ті роковини памяті жертв політичних репресій. Згадують тисячі людських жертв, що перемололи жорна Сталінських репресій. І сьогодні, в стінах Мацківської сільської бібліотеки пройшла інформаційна година-реквієм «В моїй душі не згасне вогник памяті», на яку було запрошено учнів 8 класу місцевої школи.

    Завідувач книгозбірнею Ніна Бобрик, розповіла які страшні часи Сталінського терору були в Україні. 18 наших односельців були заслані в концтабори, з них 9 жителів репресовані в 1937-38рр., а з них 4 чоловіки засуджені особливою трійкою при УНКВС Полтавської обл. до розстрілу. Майже 20 років вони носили тавро «Ворог народу», а коли настав час так званої «Хрущовської відлиги», їхні сімї отримали папірець: «реабілітований». Сень Вікторія, Вакуленко Катерина, Мажора Анна прочитали вірші Василя Симоненка, Тетяни Чорновіл, а також переглянули відео «Сталінські репресії в Україні». Помянули всіх загиблих хвилиною мовчання та запалили свічу памяті.
     На завершення, бібліотекар наголосила, що така трагедія не повинна повторитись. Мир і злагодаце головне, що потрібно українцям сьогодні.



Немає коментарів:

Дописати коментар