понеділок, 10 липня 2017 р.


                   ЧАРИ КУПАЛЬСЬКОЇ                                   НОЧІ.

   Саме в переддень язичницького свята Івана Купала в Мацківській сільській бібліотеці відбулася народознавча година та майстер-клас із найактивнішими читачами.
    Івана Купала – це день літнього сонцевороту, що сходиться з християнським святом Різдва Святого Пророка і Хрестителя Господнього Івана. А ще, це одне із найбільш яскравих, веселих народних свят, яке відбувається з багатьма своєрідними традиціями і обрядами. Символом народного дійства є купальський вінок, який плетуть дівчата, щоб завбачити свою долю. М’яту,любисток,ромашку, волошки,мальви,перекотиполе, сокирки та  різноманітні лугові квіти принесли на майстер-клас «Віночок зів’ю, на воду пущу» наші діти.


Завідувач Мацківської сільської Ніна Бобрик розповіла їм про народні традиції святкування Івана Купала, адже в основі його лежить культ вогню, води та родючості, а наша читачка Валентина Бахур прочитала купальські вірші. Під магічні слова маленькі учасники заходу творили чудо, складаючи квіточку до квіточки, переплітаючи їх яскравими стрічками. І вже через мить красувалися на голівках дівчаток віночки, сплетені з любов’ю, ніжністю і радістю. 
А вже під вечір ці та інші дівчата  понесли пускати віночки по воді, шукаючи свою долю, бо свято продовжувалось біля річки Сула із гучними піснями, хороводами, Водяником,  русалоньками, купальським вогнищем та смачним кулішом.




  






Немає коментарів:

Дописати коментар