пʼятницю, 26 квітня 2024 р.

 

Аварія на ЧАЕС – катастрофа ХХ століття.

…Час очистить Прип’ять незглибиму,

    Оживуть і луки, і сади,

    Та Чорнобиль вічно берегтиме

     Хрест своєї чорної біди.

                                                                                                                    І.Гнатюк

       Чорнобиль… Слово це стало символом горя та страждання, нестерпного болю та покинутих домівок. Це чорний день в історії нашого народу. У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року, коли всі спали безтурботним сном, о першій годині 23 хвилини над IV реактором Чорнобильської атомної електростанції нічну пітьму розірвало велетенське полум’я. чорною плямою на нашій блакитній планеті стала ця катастрофа. Тридцять вісім років смертоносна пилюка з ядерної печі покриває білі хати, поля і ліси. У цей день, день національної скорботи, тяжкі дзвони Чорнобиля звучать в душах і серцях кожного українця.

     До дня Чорнобильської трагедії у філії №15 Мацківська сільська бібліотека

організована книжкова виставка-набат «І був там рай – Чорнобильська земля, невидимая хмара все накрила», де представлені документальні матеріали, художні твори, публіцистичні нариси як кінця 80-х, так і сьогодення, а також в книзі  «Чорнобильський спас» занесені імена кожного односельця.

      Сьогодні біля «Стели Чорнобильцям» у с. Мацківці відбувся тематичний захід, де вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Поклали квіти до пам’ятника  та пом’янули хвилиною мовчання тих, які пішли за межу життя.   

       Ми віддаємо данину пошани всім ліквідаторам аварії, які врятували   нас своїх нащадків від ядерної небезпеки.






Немає коментарів:

Дописати коментар