пʼятницю, 19 серпня 2022 р.

 

«Вроди Боже хліб смачний, подаруй нам мир святий!»

Віншуємо Вас з вінком та снопом з житнім колоском!
Щоб ви дочекали сіяти і орати, і женців збирати.
Щоб вам уродило стільки стіжків, як у вінку колосків.
Щоб ви були багаті на бджоли і вівці, на гроші і червінці!
Щоб був мир в Україні в вашій кожній родині!
Щастя вам усім при здоров’ї  хліб спожити та на кращий заробити!
Щоб  у всіх на столі завжди був величний, коровай  пшеничний!
Дай, Боже!

             Швидко минає літечко й уже у розпалі передвісник золотої осені – серпень, коли закінчуються основні роботи у полі. Вінець важкої річної праці хлібороба – жнива – споконвіку в Україні відзначалися урочисто, велично: піснями, обрядами, святковими дійствами. На цю благодатну пору припадає одне з найбільших церковних свят – Преображення Господнє, інакше Спаса, тобто Спасителя, який спокутує гріхи наші та рятує нас від усіляких бід,  негараздів, лиха і хвороб.

        І саме сьогодні, 19 серпня за новим стилем у храмах святять фрукти й овочі, обжинкове колосся, щоби з благословенням їх споживати й дякувати Спасові за те, що дав нам хліб святий.

      


 Свято врожаю влаштували в цей прекрасний релігійний день Преображення Господнього, під назвою «Вроди Боже хліб смачний, подаруй нам мир святий!» До філії №15 Мацківська сільська бібліотека завітали діти на майстер клас з виготовлення снопа. А ще вели мову про традиції, обрядовість, повір’я, що існують в українського народу, а головним атрибутом свята обжинки є зажинковий сніп, який всі разом і зробили.  У цей день існує традиція нести до церкви врожай на освячення – святять груші, яблука, мед і обжинкові вінки або жнуть колосся жита й пшениці. У цьому вбачають прославлення багатства природи. Для господарів свято символізує закінчення жнив та завершення літа. Цього дня передбачали також погоду. Якщо день сонячний та безхмарний – осінь буде сухою. Якщо дощовий – мокрою. Ясний день віщує морозну і заметільну зиму.
Зі святом Спаса, Любі друзі! Щиро Вас вітаю!
Всім здоров'я зичу, щастя, миру в нашім краю!...
Щоб Вам сонечко всміхалось, літо ще втішало,
Щоби свої щедрі дари  довго дарувало!...

 



Немає коментарів:

Дописати коментар