пʼятницю, 21 січня 2022 р.

 

22 січня – День Соборності України

Велична і свята, моя ти Україно,
Лише тобі карать нас і судить
Нам берегти тебе, Соборну і єдину
І нам твою історію творить!

    22 січня 1919 року увійшло до національного календаря як величне державне свято.  Цього року виповнюється 103 роки відтоді, як на Софіївській площі в Києві було проголошено про об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину державу.

 

   Україно, соборна державо,

Сонценосна колиско моя,

Ще не вмерла й не вмре твоя слава,

Завойована в чесних боях!

Лунає пісня солов’їна і вітер віє степовий.

Моя соборна Україна знов зустрічає день новий.

 

     День Соборності і Свободи – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності земель, духу, національної ідеї. Цей день уособлює весь історичний шлях, яким Україна йшла до своєї незалежності. А це тривало не одне століття. Сьогодні дуже важливо, щоб ми збирали і берегли цю історію, мислили українськими категоріями. Тому цей день важливий не лише в історичному плані, а й у контексті сьогодення.

     Щоб в кожному з нас жила пам'ять про історію і сучасність нашої держави бібліотеки не стоять осторонь цих подій. В філії №15 Мацківська сільська бібліотека  організована історична виставка: «Соборна сила України».  Книги і періодичні  видання, що знаходяться на виставці розповідають про відомих громадських, політичних і військових діячів, а також складні політичні процеси, які відбувалися на теренах нашої держави під час боротьби українського народу за єдність і незалежність.

    А також представлені документи, які знайомлять  читачів з історичними фактами і відомостями про витоки формування соборності українських земель, спонукали молодь до розуміння своєї причетності до всіх подій, які відбувалися і відбуваються в державі.







   Радимо переглянути відео - ролик «Поети про Соборність»



Немає коментарів:

Дописати коментар