середу, 17 лютого 2021 р.

 

«В.К. Малик – майстер  історичного жанру!»

    Володимир Кирилович Малик (справжнє прізвище – Сиченко) - український письменник, автор пригодницьких та історичних творів. Народився В.К. Малик 21 лютого 1921 року в селі Новосілки Макарівського району на Київщині в селянській родині. В сусідньому селі Ясногородці закінчив середню школу, а в 1938 році вступив на філологічний факультет Київського університету. Тоді ж почав складати вірші. Незабаром розпочалася важка, багаторічна Друга світова війна. Навчання довелось перервати. Молодий студент  працював на оборонних роботах під Києвом та Харковом, був поранений. Після війни Володимир Кирилович працював в Ясногородській середній школі. Закінчивши заочно університет у 1950 р., молодий учитель переїхав з Київщини на Полтавщину, в місто Лубни 1953 року. Саме тут, в цьому історичному місті, більше всього захотілось В. Малику своїми творами наблизити події далекого і героїчного минулого до сучасників, розповісти про народних звитяжців, людей особливого героїзму.

    Найбільше В. Малика знають як автора історичних романів. Серед них найпопулярніші тетралогія “Таємний посол” (до якого входять романи Посол Урус-шайтана(1968 р.), Фірман султана (1969 р.), Чорний вершник (1976 р.) і Шовковий шнурок (1977 р.)., романи “Князь Кий” (1982 р.), “Чумацький шлях”, “Горить свіча”, Черлені щити (1985 р.) та останній роман “Князь Ігор. Слово о полку Ігоревім”.

     До ювілею письменника земляка в Мацківській сільській бібліотеці діє виставка творів одного портрету «В.К.Малик – майстер історичного жанру» на якій зібрані матеріали, документи, твори легендарного українського письменника другої половини ХХ століття. Письменника, який зумів пронести крізь темряву радянського тоталітаризму, вогонь української національної пам´яті.

     Завдяки його повістям і романам сьогодні не тільки Україна, а й увесь світ не перестає захоплюватися великою історією українського народу, його непереможними духом героями, мужністю і відвагою найвидатніших людей, які віддавали свої життя за свободу рідної України.

   Так писав Малик в щоденнику про себе: «Життя було не легке. Зробив не багато, міг значно більше. Та все ж моя літературна доля щаслива і мене читають. І це - головне...»

    Тож шановні читачі запрошую до книгозбірні ознайомитись із українським письменником ювіляром та його творами, чиє життя пов’язане із Лубенщиною!

Закривається книга життя. 

У минуле нема вороття.

Хоч не все, що гадалось, збулось, -

Як судилося, так і жилось…

(П. Сиченко)

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар