неділю, 21 травня 2017 р.


Довіку матінку шануйте, свій найсвятіший оберіг
  Травень розкинув квіти в діброві,
   Килими стелить, трави шовкові.
   Бо на весні, усі люди святкують
   Матінку рідну, найпершу шанують!
   Другу – Вкраїну – тугу-надію.
   Третю – на небі Матір Божу  Марію!
      В травні, коли повертаються до рідного гнізда птахи, оновлюється природа, квітнуть сади, щорічно до нас приходить свято Матері, а за ним -  день української вишиванки, який відзначають в третій четвер травня. Поєднуючи ці два свята в фойє Мацківського СБК відбулась зустріч із найкращою половиною людства – жінкою, яка в свою чергу є мамою для своїх дітей. Бо мати – для кожного українця символізує священну трійцю – рідну матір, Матір Україну, та Матір-Божу.
   І всі ці жінки є справжніми майстринями, руки яких шиють і вишивають: наволочки, серветки, картини, в’яжуть гачком та спицями різний одяг, прикраси, бо їх з дитинства до цього привчали їхні мами.
   Завідувач бібліотекою Ніна Бобрик розповіла гостям про походження свята, що недоспані  мамині ночі завжди будуть в пам’яті їхніх дітей.
На цей народознавчий захід завітав депутат ОТГ Засульської сільської ради Іван Карпець, який привітав всіх з цим святом і наголосив, щоб свято Вишиванки та свято Матері в с. Мацківці ввійшло в традицію.
   Найкраща майстриня Галина Пазенко розповіла, що вишивання для неї – це, як друге дихання, як потяг до життя, навіть на наступну зустріч зможем зібратись на майстер-клас з плетіння гачком із одноразових пакетів. А виставка народних умільців «Вишиванко моя вишиванко» прикрашала нашу гостину.
    На святі лунали пісні про матусю, про хліб і сіль, про українську вишиванку. А всі разом за чашкою чаю і смачним короваєм заспівали пісню «Рідна мати моя» та «Вишиванка». На закінчення всім побажали гарного настрою, здоровя, миру в Україні, щоб в оселях розквітала калина, оживали квіти на полотні, і  щоб наступні покоління ніколи не забували українських традицій та  поважали своїх матерів!











Немає коментарів:

Дописати коментар