суботу, 19 листопада 2022 р.

 

«Григорій Сковорода – музикант, композитор, співак!»


Моя країна стогне від біди... З дня в день  я знову й знову

Звертаюся до Сковороди   шукаючи підмогу.

Філософ викривав той світ,  жорстокий і кривавий

З тих пір пройшло немало літ і він таки був правий.

Бо ж недарма наша земля, полита кров’ю й потом.
То доля, доля в нас така,  вкраїнським буть народом!

Козацькі гени в нас усіх ми наче вітер в чистім полі,
Вкраїнці – то такий народ, не кров у нас, а воля!

   300 років тому на Полтавщині народився найвідоміший український філософ - Григорій Савич Сковорода. Вічний мандрівник, невловимий для світу, поціновувач мудрості, зневажливий до багатств - сам собою його образ вже скидається на дивовижного літературного персонажа і захоплює античним розмахом та колоритом. Історія його життя оповита вже навіть легендами (про передбачення власної смерті, наприклад). Самі ж його твори ми знаємо менше (за винятком, певно, "Всякому городу нрав і права") - не кожен зможе прочитати -таки філософський трактат!

       Але з іншого боку - філософія Сковороди впливала - дискутувалась, обговорювалась. Тож ювілей - хороша нагода таки дізнатись більше про, здавалось би, вже добре знану постать, прочитати досі непрочитане, перечитати під новим кутом. Адже про нього досі пишуть все нові і нові дослідники, досі намагаються збагнути, переосмислити, розгадати. Адже справжні генії - незглибимі для пізнання і розвитку. Згідно з поглядами Сковороди, кожна людина наповнена талантами. Тому їй не варто задивлятися на оточуючих і повторювати чужий шлях. Потрібно шукати те, чим сама людина наповнена, реалізувати свої таланти.

І сьогодні у філії №15 Мацківська сільська бібліотека долучилися до святкування Г.С. Сковороди з нагоди 300 річчя. Розповіли про цікаві факти із життя відомого філософа ведучі, Лариса Соломах та Ніна Бобрик. Звучали його твори, байки, філософські вислови, музичні композиції. Бо музика Сковороди була і є щира, чиста і такою залишиться назавжди. Величний, гордий мандрівник , філософ, письменник, музикант, Г.С. Сковорода зробив значний вклад в українську культуру і культуру і залишиться в пам’яті нації надовго. Також не забудеться його любов до свободи, викарбувана на могилі: «Світ ловив мене, та не спіймав…».












Немає коментарів:

Дописати коментар