неділю, 1 березня 2020 р.


                                   
Жіночі фольклорні посиденьки!



Масниця, воротися,— до Великодня простягнися,
Від Великодня до Петра, а від Петра та до тепла...

    Масляна, є одним з найстаріших свят слов'янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Сирна седмиця, ось так ще в народі називають це свято. Починаючи з понеділка – це «Зустріч», а ще народження Колодки – символ продовження роду. А ще з розповіді старожилів дійшло до наших днів такі заспіви:
У понеділок - Колодка народилася!
У вівторок - в стрічки вбралася!
У середу – селом в танку неслась!
У четвер – у веселім колі знайшлась!

     Другий день, вівторок – влаштовують веселі забави, третій день – середу – називали «Ласунець», тещі частують своїх зятів млинцями, четвер – «Широка Масниця». В народі говорили: «Розгуляй- четвер прийде, жарт і пісню принесе». П’ятий день – п’ятниця – тещині вечірки, зяті частують свою тещу. В суботу влаштовували зовиці посиденьки, пили чай та дарували подарунки. А останній день Масляна завершувалась «Прощеною неділею», коли всі прощалися з масляним, смачним, веселим тижнем і водночас просили у близьких, друзів вибачення (прощення) за нанесені образи,  аби очиститись перед Великим постом.
     Ось таку історію свята - Масляної розповіла бібліотекар Ніна Бобрик на жіночих посиденьках, що відбулись у фойє Мацківського СБК в Прощену неділю в перший день весни, під назвою «На Масляну смакували духмяним чаєм та млинцями!»  А цікаву годину організували працівники будинку культури разом з бібліотекарем для жінок - учасників художньої самодіяльності. На заході прощалися із Зимою зустрічали Весну.  Ганна Коткова розказала, які заспіви,  та веснянки їй мама співала в дитинстві. Кожен ділився своїми рецептами  млинців, оладків та різних смаколиків. А за частуванням млинців, солодощів та чаю заспівали пісню «Ой зелене жито, зелене!» під супровід художнього керівника Лариси Соломахи.





Немає коментарів:

Дописати коментар