середу, 28 лютого 2024 р.

 

10 років з дня Кримського спротиву російській окупації.

Українці мої! Кримські браття у першім коліні!

Чом принишкли собі, ніби вас і нема в цім краю?!

 Ми ж таки ще живі, ми ж бо з вами таки українці,

 І не втратили гідність, і совість, і мову свою! 

    26 лютого – День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, що був встановлений 2020 року Указом Президента України № 58 на вшанування мужності й героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі

      У 2014 році Крим став першим об’єктом агресії російської федерації проти України. Задовго до його окупації росія створила там потужну агентурну мережу, яка дестабілізувала суспільно-політичну обстановку. Операція із захоплення півострова розпочалася 20 лютого 2014 року – саме в цей день було зафіксовано перші порушення збройними силами російської федерації порядку перетину державного кордону України через Керченську протоку.

Більшість мешканців Криму не визнали окупаційний режим. Міжнародні організації засудили дії Кремля і визнали цю подію анексією.

         До 10 річниці для жителів села Мацківці у фойє будинку культури  був проведений історичний простір «Вистояли – переможемо!» Ведучі Лариса Соломаха та Ніна Бобрик згадали тодішній день і ті історичні факти, які відбувалися в Криму. Понад 10 тисяч кримських татар і людей інших національностей прийшли виступити проти можливих сепаратистських рішень Верховної Ради Криму. Їм протистояло до 5 тисяч активістів проросійських організацій. Після тривалої штовханини і низки дрібних зіткнень сепаратистів відігнали від кримського парламенту.

       Присутні переглянули відео «Анексія, як все починалось…» та вшанували хвилиною мовчання всіх полеглих Героїв, які боролися і загинули за наше майбутнє. 


 





Немає коментарів:

Дописати коментар