суботу, 9 березня 2024 р.

 

210 років з дня народження Великого Кобзаря.

Беру до рук священну книгу,

Тарасе, твій беру «Кобзар».

Рядки збігають за рядками,

За сторінками сторінки

В цій книзі та одвічна мудрість,

Що нам несеш ти крізь віки.

Тарасе, славний наш Кобзарю,

Тебе шанує цілий світ.

Твої слова пророчі линуть

Понад землею сотні літ.

     9 березня - особлива дата для кожного українця, бо саме в цей день зʼявився на світ український поет та геній Тарас Григорович Шевченко. Україна і світ святкує 210 років від народження Великого Кобзаря, проте кожне слово, написане поетом, і досі актуальне.

    Поет мріяв про часи, коли його країна буде незалежною, суверенною державою, коли шануватимуть українську мову, культуру, історію, не буде гноблення простого народу, будуть щасливими люди. Його творчість викликає гордість, повагу, захоплення силою, мудрістю і красою слова. І це слово актуальне і сьогодні.

    Вже не одне століття Шевченко надихає українців на боротьбу за правду та волю. Сьогодні наші воїни йдуть з Кобзарем у бій. Слава Тарасу Григоровичу безсмертна! Сила його слова - сила української мужності й незламності.

     Його знають в багатьох країнах світу. Загалом, в Україні та світі є 1384 пам'ятники Шевченку, з них 1256 — в Україні та 128 — за кордоном у 35 країнах. Це найбільша у світі кількість монументів, встановлених діячеві культури. В Україні найбільше пам'ятників встановлено на Прикарпатті. Тож до вашої уваги відеоролик, що представляє філія №15 Мацківська сільська бібліотека «Пам’ятники Кобзарю по всьому світу».



Немає коментарів:

Дописати коментар